Zanimljivosti

Brave služe za zaključavanje kuća, stanova, poslovnih prostora, garaža, ograda, sefova itd. Ovisno o namjeni i razini sigurnosti različite brave koristimo za različite prostorije. Najsloženije brave se koriste za protuprovalna vrata i sefove. Također se po potrebi mogu montirati i dodatne brave i cilindri. Uz bravu i cilindar na vrata se montiraju štitovi ili rozete s kvakama. Ako su na vratima kugla-kvaka, brava mora imati podizač kako bi se mogla otvoriti ključem. Štitovi osim estetske namjene mogu služiti i kao zaštita za cilindar.
Cilindri se također razlikuju po dužini, simetriji, složenosti i materijalu od kojeg su napravljeni pa tako postoje oni za koje možete napraviti ključ kod svakog bravara a postoje i oni sa zaštićenim profilom koji imaju svoju identifikacijsku karticu koja vam je potrebna kod izrade kopije ključa.

Cilindar brava je ona za čije zaključavanje i otključavanje koristimo cilindrični uložak. Takve brave su izrađene od željeza a ugrađuje se na drvena, metalna, PVC i staklena vrata. U bravu se umeće cilindar koji se fiksira s vijkom sa bočne strane.

Cilindar brava
Wertheim brava

Wertheim brava je dobila ime po tvornici brava i sefova u Beču. Osnovna wertheim brava izgleda kao i cilindrična no razlika je u mehanizmu zaključavanja. Wertheim brave imaju dodatne pločice sa oprugama različitih veličina kroz koje prolazi dio donjeg zasuna za zaključavanje. Wertheim ključevi osim odgovarajuće veličine tijela i sjekirice moraju imati i nazubljenu sjekiricu ključa. U bravi postoje 1 do 4 pločice a sefovske imaju 6 ili više pločica sa oprugama. Što više pločica ima, brava je sigurnija. Ključ sefovskih brava ulazi samo s prednje strane i montira se s unutarnje strane sefa. Nove duple wertheim brave koriste se i kod protuprovalnih vrata radi njihove pojačane sigurnosti. Ključevi duplih werth. brava imaju dvije sjekirice sa različitom šifrom.

U našoj ponudi imamo različite varijante cilindričnih uložaka za sve tipove vrata. Cilindri se , osim po kvaliteti i namjeni , razlikuju i po dužini. Prilikom kupnje cilindričnog uloška važno je znati njegovu točnu dimenziju (kako izmjeriti dužinu cilindar uložka). Ako kupite prekratak cilindar, vrata se neće moći zaključati ili otključati, a ako kupite predugačak cilindar postoji mogućnost od neželjene manipulacije (provale) sa vanjske strane.
Obični cilindar uložak
Sigurnosni cilindar uložak

Sigurnosni cilindar uložak dolazi sa specijalnim ključevima koji proužaju viši stupanj sigurnosti. Ovakvi se cilindri preporučuje za ugradnju na vratima od stanova ili objekata na kojima je jedini moguči ulaz kroz glavna vrata i pružaju visoku sigurnost zaključavanja.

Kako izmjeriti dužinu cilindričnog uloška?

1. Demontirajte cilindar
Otvorite vrata te na prihvatniku (sa bočne strane) skinite vijak odvijačem.

2. Izmjerite cilindar
Kada ste izvadili cilindar iz vrata, izmjerite dužinu od početka cilindra do sredine rupe za vijak i od sredine rupe za vijak do kraja cilindra. Taj omjer je bitan kod kupnje novog cilindra jer svaka dužina cilindra može imati više omjera (npr. cilindar dužine 80mm može biti 40mm/40mm, 35mm/45mm ili 30mm/50mm).

Mjerenje dimenzije cilindar uložka
Scroll to Top